KOMENTAR DI BAGIAN BAWAH SEKALI

Lowongan Kerja BUMN PT. PLN (Persero) Terbaru 2019Bermula pada abad ke-19, bidang kilang gula dan kilang-kilang elektrik di Indonesia mula meningkat apabila beberapa syarikat Belanda yang terlibat dalam kilang gula dan teh menubuhkan loji elektrik untuk tujuan mereka sendiri.

Antara 1942-1945 terdapat peralihan dalam pengurusan syarikat-syarikat Belanda oleh Jepun, setelah Belanda menyerah kepada angkatan tentera Jepun pada awal Perang Dunia II

Proses pemindahan kuasa berlaku sekali lagi pada akhir Perang Dunia II pada bulan Ogos 1945, ketika Jepun menyerah kepada Sekutu. Peluang ini digunakan oleh orang muda dan tenaga elektrik melalui delegasi Pekerja Elektrik dan Gas / Pekerja yang bersama-sama dengan Pemimpin KNI Pusat mengambil inisiatif untuk menghadapi Presiden Soekarno untuk menyerahkan perusahaan-perusahaan kepada Pemerintah Republik Indonesia. Pada 27 Oktober 1945, Presiden Soekarno membentuk Biro Elektrik dan Gas di bawah Kementerian Kerja Raya dan Tenaga dengan kapasiti penjanaan kuasa sebanyak 157.5 MW.

Pada 1 Januari 1961, Biro Elektrik dan Gas telah ditukar kepada BPU-PLN (Ketua Umum Bada Syarikat Elektrik Negeri) yang terlibat dalam tenaga elektrik, gas dan kok yang dibubarkan pada 1 Januari 1965. Pada masa yang sama, 2 (dua) syarikat negara, Perusahaan Listrik Nasional (PLN) sebagai pengurus listrik milik negara dan Perusahaan Gas Nasional (PGN) sebagai pengurus gas, telah diresmikan.

Pada tahun 1972, mengikut Peraturan Pemerintah No. 17, status Perusahaan Listrik Negara (PLN) ditetapkan sebagai Perusahaan Publik Listrik Negara dan sebagai Pemegang Otoritas Usaha Listrik (PKUK) dengan tugas menyediakan listrik untuk kepentingan umum.

Bersama dengan dasar Kerajaan menyediakan peluang bagi sektor swasta untuk bergerak ke dalam usaha pembekalan elektrik, sejak tahun 1994 status PLN telah beralih dari Perusahaan Awam ke Perusahaan (Persero) dan juga sebagai PKUK dalam memberikan kepentingan umum hingga saat ini


Alamat PT PLN (Persero) Jalan Trunojoyo Blok M - I No 135 Kebayoran Baru, Jakarta 12160, Indonesia Tel: 021 - 7251234, 7261122 fax: 021 - 7221330Job Vacancies for BUMN PT. PLN (Persero)


Pekerjaan: Pro Group Hire PLN - Aset Harta

Tahap Pendidikan S1 / S2


Keperluan Am:


Umur maksimum 45 tahun
IPK minima 3.00 (Skala 4.00)
Menguasai Bhs. Bahasa Inggeris Lisan dan Penulisan
Pendaftaran dari 08-22 Julai 2019 Lokasi Ujian Jakarta Penempatan PT. PLN (Persero)


Keperluan Khas:


Pendidikan S1 / D-IVS2 Jabatan Pemasaran, Pengurusan Perniagaan, Pengurusan Harta / Aset
Mempunyai pengalaman minimum 5 tahun dalam bidang pembangunan perniagaan dan pemasaran hartanah


Memiliki Kompetensi:


Pembangunan dan Pemasaran Hartanah
Pengurusan Kawasan Harta
Mempunyai Orientasi Perniagaan dan Pengkomersialan Aset, dan
Mempunyai pengetahuan tentang rangkaian, terutamanya dalam bidang perniagaan dan pembinaan harta benda
Sebaiknya mempunyai Sijil Penilaian Hartanah

Pendaftaran dan Memuatna Fail Melalui Laman Web https://rekrutmen.pln.co.id/ Tiada surat-menyurat dan PLN tidak mengumpulkan yuran semasa Proses Pemilihan. Berhati-hati dengan Penipuan Nama Pengambilan PLN. Sumber Maklumat Laman Rasmi PLN Rasmi
BAGIKAN SEGERA WhatsApp

Post a Comment