Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Perusahaan Huawei Bantu Korea Utara Bangun Jaringan SelulerHuawei dilaporkan membantu Korea Utara membina dan mengekalkan rangkaian selular komersial.

Mengutuk Washington Post pada hari Selasa (7/23/2019), Huawei bekerjasama dengan sebuah syarikat milik negara, Teknologi Maklumat Panda Antarabangsa.

Perkongsian itu, menurut sumber Huawei dan dokumen dalaman yang diterima oleh Washington Post, telah berlangsung selama sekurang-kurangnya lapan tahun dan mengendalikan sejumlah projek di Korea Utara.

Laporan ini menimbulkan persoalan sama ada Huawei melanggar peraturan kawalan eksport Amerika kerana Huawei membantu Korea Utara dengan peranti yang komponennya menggunakan teknologi Amerika.

Mei 2019 Huawei disenarai hitam di Amerika atas sebab keselamatan negara. Ini memberi impak kepada pengharaman untuk beberapa syarikat Amerika untuk menjual komponen kepada Huawei tanpa izin khas.

Tetapi pada bulan Jun 2019 Donald Trump berkata, syarikat Amerika boleh meneruskan penjualan komponen kepada Huawei.

Mengenai laporan perkongsian ini dengan Korea Utara, Huawei tidak mengulas banyak, tetapi hanya berkata "tidak ada kegiatan perniagaan" di Korea Utara.Seorang pegawai kerajaan AS berkata syarikat di negara ini kemungkinan akan kembali ke perniagaan dengan Huawei. AS dikatakan bersetuju dengan lesen untuk syarikat-syarikat ini dalam masa dua hingga empat minggu.

Pelesenan itu merupakan usaha baru oleh Presiden AS Donald Trump untuk mengurangkan sekatan terhadap Huawei. Terdahulu, Setiausaha Perdagangan Amerika Syarikat Wilbur Ross berkata lesen itu akan dikeluarkan apabila tiada ancaman terhadap keselamatan negara telah disahkan.

Menjawab kenyataan Ross, dua pengeluar cip yang merupakan pembekal Huawei berkata mereka akan mencadangkan lebih banyak lesen yang diperlukan. Walau bagaimanapun, kedua-dua syarikat enggan dinamakan.

Bekas pegawai Jabatan Perdagangan AS Kevin Wolf percaya bahawa banyak syarikat mahu mendapatkan lesen itu.

"Kerana tidak ada kerugian, syarikat akan mengemukakan permohonan mereka, seperti yang diperlukan oleh peraturan," kata Wolf.

Jurucakap Huawei berkata, mengehadkan senarai entiti mesti dikeluarkan sepenuhnya daripada menyediakan lesen sementara yang digunakan untuk vendor AS. Huawei sendiri berulang kali menegaskan bahawa tidak ada ancaman keselamatan siber di mana-mana negara.

Huawei pada bulan Mei ditambah ke senarai hitam perdagangan Amerika Syarikat. Dasar ini membuat syarikat AS tidak dapat membekalkan barang dan perkhidmatan baru yang dibuat di negara ini, kecuali mereka mendapat lesen yang mungkin ditolak.

Trump selepas bertemu dengan Presiden China Xi Jinping bulan lepas mengumumkan bahawa syarikat AS akan dapat kembali menjual produk mereka kepada Huawei.