Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Perusahaan Otomotif Jerman BMW Dan Tencent Menjalin KemitraanSyarikat automotif Jerman BMW dan syarikat teknologi China Tencent telah membentuk perkongsian untuk melancarkan pusat-pusat pengkomputeran di China. Ini adalah salah satu usaha untuk membangunkan kereta otonomos di pasaran China.

Dianggarkan bahawa pusat pengkomputeran ini akan mula beroperasi pada akhir 2019 dan merupakan susulan kepada pembukaan kemudahan yang sama di Munich, Jerman pada awal tahun ini.

Ciri-ciri yang terdapat di kemudahan ini termasuk memproses data yang dibekalkan dari Tencent, yang membolehkan kereta memacu semiotonomos dan kemudian secara autonomi.

"[Pusat pengkomputeran ini] akan menyokong pembangunan dan inovasi kereta BMW Autonomos di China," kata Jochen Goller, ketua operasi BMW di China dalam satu kenyataan, seperti yang dipetik oleh Reuters pada hari Ahad (21/07/2019).

Oleh itu, terus Jochen, "BMW boleh membangunkan penyelesaian pemanduan autonomi yang lebih sesuai dengan keadaan memandu tertentu di China".BMW Akan Melancarkan Kereta Semiotonomos di China pada tahun 2021
Walaupun tidak dinyatakan di mana kemudahan itu akan ditempatkan, sumber yang biasa dengan perkongsian itu berkata pusat pengkomputeran akan dibina di bandar timur Tianjin.

Dikatakan bahawa BMW kemungkinan akan memperkenalkan kereta semiotonomos di China pada tahun 2021. Untuk merealisasikannya, BMW memerlukan kuasa pengkomputeran besar-besaran untuk menganalisis aliran maklumat digital masa nyata mengenai keadaan jalan dan lalu lintas di China.

Perlu diingat, kereta otonomos memerlukan keupayaan pemprosesan data yang canggih kerana mereka bergantung kepada kecerdasan buatan untuk membantu "belajar" daripada pengalaman dan akhirnya mampu maju tanpa campur tangan manusia sendiri.

BMW berkata bahawa kemudahan itu akan menggunakan awan Tencent dan perkhidmatan pengkomputeran data yang besar dan menyediakan infrastruktur yang diperlukan untuk membangunkan kereta otonom.