Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Program Imbalan Bug Dari Google, Hingga $150.000 Untuk Hacker Yang Melakukan IniGoogle menawarkan ganjaran yang lebih tinggi untuk penggodam atau penyelidik keselamatan menerusi Program Ganjaran Kerentanan Chrome dan Program Ganjaran Keselamatan Google Play. Sejak program itu dilancarkan pada tahun 2010, Google telah mengumpulkan lebih daripada AS $ 15 juta.

Program Ganjaran Kerentanan Chrome telah menerima lebih daripada 8,500 laporan dan memberi ganjaran lebih daripada US $ 5 juta untuk mereka yang berjaya menemui pepijat dan jurang keselamatan dalam produk mereka. Oleh itu dipetik daripada Venture Beat, Isnin (7/22/2019).

Sekarang Google meningkatkan ganjaran terendah dari AS $ 5,000 kepada US $ 15,000. Untuk penemuan kualiti yang lebih tinggi, nilai faedah meningkat kepada AS $ 30,000 dari AS $ 15,000.

Faedah tambahan yang disediakan untuk penemuan melalui Program Pemancaran Chrome ialah AS $ 1,000 dari AS $ 500.

Di samping itu, Google meningkatkan ganjaran dari AS $ 100,000 kepada US $ 150,000 untuk penemuan yang boleh membahayakan Chromebook atau Chromebox dalam mod tetamu.

Google juga telah menambah kategori hadiah untuk lubang keselamatan dalam firmware dan melangkau kunci skrin.

Program Ganjaran Bug

Google juga meningkatkan ganjaran untuk penggodam yang mendapati kelemahan di Google Play dari AS $ 5,000 hingga US $ 20,000. Nilai ganjaran untuk kecurian data peribadi dan komponen aplikasi dilindungi juga meningkat daripada US $ 1,000 kepada AS $ 3,000.

Program ganjaran pepijat dianggap sebagai pelengkap kepada program keselamatan dalaman syarikat.

Program ini membantu memotivasi individu dan kumpulan penggodam untuk tidak hanya mencari lubang keselamatan, tetapi juga untuk menyatakannya dengan betul, daripada menggunakannya secara berniat jahat atau menjualnya kepada pihak ketiga yang lain.

Dari segi kos yang ditanggung, para penyelidik keselamatan tidak ada apa-apa berbanding dengan menangani masalah keselamatan yang serius yang disebabkan oleh jurang keselamatan dalam produk itu sendiri.