Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Ribuan Akun Dan Halaman Rusia Dan 3 Negara Lain Di Bannad FacebookFacebook mengatakan akaun akaun Rusia, Ukraine, Thailand dan Honduras dihapuskan dari platform rangkaian sosialnya. Ini, mengikut syarikat, adalah sebahagian daripada langkah syarikat untuk menangani "aktiviti mencurigakan yang diselaraskan."

Pertimbangan untuk menghapuskan akaun, halaman dan kumpulan di platform Facebook tidak hanya berdasarkan kandungan yang mereka hantar, tetapi juga termasuk aktiviti yang dianggap mencurigakan.

Dilaporkan bahawa Facebook telah mengumpulkan 294 akaun dan menutup 1,509 halaman dan kumpulan dalam semua empat negara.

"Dalam setiap kes ini, orang di belakang aktiviti ini menyelaras antara satu sama lain dan menggunakan akaun palsu untuk menyembunyikan diri mereka," kata Nathaniel Gleicher, Ketua Dasar Keselamatan Siber di Facebook, seperti yang dipetik oleh Reuters pada hari Jumaat (7/26/2019 )

Syarikat itu, lanjut Nathaniel, "tidak mahu perkhidmatannya digunakan untuk memanipulasi orang".

Sebelum ini syarikat yang diasaskan oleh Mark Zuckerberg dikritik oleh banyak pihak. Rangkaian sosial dengan bilangan pengguna yang paling tinggi dianggap lambat dalam mengendalikan kandungan yang bergabung dengan kumpulan ekstrim dan propaganda.Lebih Ketat Dasar di Instagram

Bercakap tentang dasar untuk mengendalikan aktiviti yang tidak sesuai dengan dasar syarikat, minggu lepas Instagram baru saja mengumumkan kemas kini dasar untuk mekanisme pelumpuhan akaun.

Kali ini, Instagram sedang bekerjasama dengan Facebook untuk mewujudkan dasar supaya platform perkongsian foto dan video boleh menjadi medium sokongan untuk semua orang. Dengan kemas kini ini, Instagram dengan cepat boleh mengesan dan memadamkan akaun yang berulang kali melanggar dasar.

Ini berbeza dengan dasar yang sedang dilaksanakan. Buat masa ini, Instagram biasanya akan menyahaktifkan akaun selepas membuat muat naik yang melanggar dasar dalam had peratusan tertentu.

Tetapi dengan dasar baru, Instagram juga boleh memadamkan akaun yang melakukan sejumlah pelanggaran dalam tempoh tertentu.

Kemas kini ini adalah sama dengan dasar untuk melumpuhkan akaun di Facebook. Menurut Instagram, kemas kini ini membantu platform melaksanakan dasar mematikan yang lebih konsisten dan menggalakkan pengguna untuk bertanggungjawab terhadap kandungan muat naik mereka.

Instagram Terapkan Mekanisme Serupa dengan Facebook

"Selain itu, Instagram memperkenalkan proses pemberitahuan baru yang dapat membantu lebih banyak pengguna menyedari jika akaun mereka berisiko menjadi kurang upaya," tulis Instagram dalam pernyataan rasmi yang diterima oleh Tekno Liputan6.com.

Melalui pemberitahuan ini, Instagram mahu memberi peluang kepada pengguna untuk merayu kandungan yang dipadam.

Sebagai permulaan, kandungan yang termasuk dalam kategori pelanggaran mengandungi pornografi, penyalahgunaan dan gangguan, ucapan kebencian, jualan dadah, dan keganasan.

Walau bagaimanapun, Instagram akan memberikan rayuan sehingga beberapa bulan akan datang. Sekiranya muat naik dipadam kerana ralat, Instagram memastikan ia kembali dan memadam rekod pelanggaran daripada akaun itu.

Kemudian, pengguna yang ingin membuat rayuan boleh melakukannya melalui Pusat Bantuan Instagram. Media sosial juga merancang untuk membuat rayuan terus dari aplikasi itu.