Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Tidak Mau Kalah Dengan BMW, Toyota Tanam Saham ke Perusahaan Mobil Listrik Sebanyak Rp.8 MillyarToyota mengumumkan ia akan melabur dalam pembekal perkhidmatan pengangkutan Didi Chuxing di China.

Pelaburan US $ 600 juta (sekitar Rp 8.4 bilion) akan direalisasikan dalam bentuk usahasama. Langkah ini dijangka menggalakkan pembangunan teknologi kenderaan yang bersambung dan kereta elektrik.

Usaha sama itu, seperti yang dipetik oleh Reuters pada hari Jumaat (7/26/2019), juga melibatkan perkongsian dengan Guangzhou Automobile Group, yang akan meneroka penggabungan teknologi dan perkhidmatan antara syarikat untuk mengendalikan pengurusan armada, penyelenggaraan kenderaan dan perkhidmatan penyewaan kereta.

Di samping itu, perkongsian ini juga menggunakan teknologi bateri kereta elektrik terbaru dari Toyota. Walau bagaimanapun, Toyota dan Didi tidak menjelaskan sama ada kerjasama mereka termasuk reka bentuk dan pengeluaran kenderaan.

Didi Chuxing menjadi lebih dominan apabila dia memperoleh Uber di China pada Ogos 2016 lalu. Uber menerima pegangan 5.89 peratus dalam entiti baru ini, dengan kepentingan ekuiti bersamaan dengan 17.7 peratus saham dalam Didi Chuxing. Pelabur Uber di Tingkok, termasuk Baidu, menerima 2.3 peratus saham.Walaupun ia telah diperoleh, Uber terus beroperasi sebagai unit berasingan dari Didi Chuxing. Walau bagaimanapun, kedua-dua syarikat mengintegrasikan pengalaman dan teknologi pengurusan.

BMW Team Up dengan Tencent untuk Membuka Pusat Pengkomputeran di China
Dikemukakan sebelum ini, BMW telah mengambil langkah serupa dengan Toyota dan Didi Chuxing minggu lepas.

Syarikat automotif Jerman bermitra dengan syarikat teknologi Tencent China untuk melancarkan pusat pengkomputeran di China. Ini adalah salah satu usaha untuk membangunkan kereta otonomos di pasaran China.

Dianggarkan bahawa pusat pengkomputeran ini akan mula beroperasi pada akhir 2019 dan merupakan susulan kepada pembukaan kemudahan yang sama di Munich, Jerman pada awal tahun ini.

Ciri-ciri yang terdapat di kemudahan ini termasuk memproses data yang dibekalkan dari Tencent, yang membolehkan kereta memacu semiotonomos dan kemudian secara autonomi.

"[Pusat pengkomputeran ini] akan menyokong pembangunan dan inovasi kereta autonomi BMW di China," kata Jochen Goller, ketua operasi BMW di China dalam satu kenyataan, seperti yang dipetik oleh Reuters.

Oleh itu, terus Jochen, "BMW boleh membangunkan penyelesaian pemanduan autonomi yang lebih sesuai dengan keadaan memandu tertentu di China".