Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Youtube Melanggar Privasi Anak - Google Akan Kena Denda Jutaan DolarSuruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) dilaporkan menilai Google.

Mengutuk Washington Post pada hari Selasa (07/23/2019), FTC telah menjalankan siasatan untuk mengetahui sama ada YouTube melanggar undang-undang privasi persekutuan data untuk kanak-kanak dengan mengumpulkan data daripada kanak-kanak di bawah umur 13 tahun.

Siasatan mendapati bahawa Google dan YouTube gagal melindungi kanak-kanak dengan secukupnya dan mereka telah mengumpul data mengenai kanak-kanak ini. Tindakan ini melanggar Akta Perlindungan Privasi Dalam Talian Kanak-kanak (COPPA).

FTC telah menerima banyak aduan mengenai privasi kanak-kanak di YouTube selama bertahun-tahun. Selain itu, undang-undang yang dimaksudkan melarang syarikat mengumpul data daripada pengguna di bawah umur 13 tahun dan menargetkan mereka dengan iklan khusus untuk data yang dikumpulkan.Walau bagaimanapun, sumber yang terbiasa dengan isu ini tidak dapat bercakap lebih lanjut, jadi nilai denda dan keperluan untuk menyelesaikan isu ini tidak jelas. Walau bagaimanapun, ia diramalkan bahawa denda yang akan dijatuhkan bernilai berjuta-juta dolar.

Pelan YouTube untuk Pindah Kandungan Mesra Keluarga
Diumumkan sebelum ini, isu privasi kanak-kanak dikatakan menggalakkan YouTube meletakkan semua kandungan yang mesra kanak-kanak di YouTube Kanak-kanak.

Di samping itu, perkhidmatan perkongsian video juga akan menyahaktifkan pilihan Autoplay pada kandungan kanak-kanak. Ini adalah untuk membatasi kanak-kanak bawah umur daripada mencari video yang tidak sesuai.

Para eksekutif Google telah memberi taklimat kepada kakitangan mereka mengenai kemungkinan perubahan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penolakan untuk mengeluarkan video kanak-kanak dari perkhidmatan utama YouTube, yang boleh menyebabkan syarikat kehilangan berjuta-juta pendapatan iklan.

Melumpuhkan Autoplay juga mempunyai kebaikan dan keburukan, kerana terdapat kemungkinan penurunan jumlah pandangan.