Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Pemeran Superman Pertama Kali Hari Ini Meninggal dunia15 tahun yang lalu, pada 10 Oktober 2004, Christopher Reeve, yang terkenal setelah berjaya bermain empat filem Superman, meninggal dunia. Reeve meninggal dunia pada usia 52 tahun akibat kegagalan jantung. Dia meninggal dunia selepas dibawa ke sebuah hospital berhampiran rumahnya di Westchester Country, New York. Sebelum ini, Reeve mengalami kelumpuhan sejak 1995 akibat kemalangan menunggang kuda. Dikutip dari Sejarah, Christoper Reeve dilahirkan pada 25 September 1952 di New York City. Beliau adalah lulusan Cornell University dan Juilliard School. Kerjaya Reeve memulakan kerjaya pada tahun 1976 apabila ia menjadi salah satu drama Gravity A, yang dibintangi oleh Oleg Katharine Hepburn. Kerjaya Reeve menjadi terkenal apabila dia dipilih untuk menggambarkan watak Superman pada tahun 1978 dan mengalahkan 200 pelakon lain.

Walaupun bermain watak hero di lebih daripada tiga filem, Reeve juga membintangi filem-filem genre lain, seperti Somewhere in Time (1980), Deathtrap (1983), The Remains of the Day (1993) dan Village of the Damned (1995). Pada tahun 1995, Reeve lumpuh selepas kemalangan semasa pertandingan kuda di Virginia. Pelakon Superman dibuang dari kudanya dan menyebabkan lehernya pecah. Berjuang untuk pesakit tulang belakang Kemalangan itu adalah titik permulaan Revee untuk berjuang untuk masalah sosial. Dia menjadi tokoh penting bagi orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang dan melobi kerajaan untuk membiayai penyelidikan sel induk embrionik. Dalam ucapannya di Anugerah Akademi 1996, Revee menggesa komuniti Hollywood untuk membuat lebih banyak filem mengenai isu-isu sosial. Di samping kembali ke dunia akting, dia juga mengumpul dana untuk orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang. Reeve juga menulis dua buku tentang pengalaman hidupnya. Pada tahun 1997, Revee memulakan kerjaya sebagai pengarah dengan bekerja di drama televisyen bertajuk HBO's In the Gloaming.

Drama yang dia tulis bahkan termasuk dalam lima kategori Emmy Awards. Pada tahun 1999, Reeve membintangi semula filem klasik Alfred Hitchcock yang dikenali sebagai The Brooke Ellison Story. Filem ini berdasarkan kisah sebenar lumpuh pertama yang lulus dari Universiti Harvard. Walaupun telah melakukan banyak aktiviti, Reeve sebenarnya masih menjalani terapi intensif sejak mengalami kemalangan itu. Dia menyatakan keazamannya di depan umum untuk dapat berjalan semula. Dalam obediari Reeve yang diterbitkan oleh New York Times, salah seorang doktor yang merawatnya berkata, sebelum ini dia menganggap tidak ada harapan untuk Reeve. "Sekiranya anda mengalami kecederaan tulang belakang seperti itu, tidak banyak yang boleh anda lakukan, tetapi Reeve telah mengubah semua itu, menunjukkan bahawa ada harapan dan ada hal-hal yang dapat dilakukan," kata doktor.