Taman Bermain Anak Yang Baru Di kota PrabumulihPRABUMULIH - Menyambut Minggu Sukan Provinsi (Porprov) yang akan diadakan di Kota Prabumulih, Pertamina EP Asset II mula membersihkan beberapa tempatnya.

Beberapa tempat yang akan digunakan untuk Porprov adalah bersebelahan dengan sebuah taman di mana kanak-kanak bermain dan trek berjoging di kawasan kompleks Pertamina EP Asset II.

Publik dan Pemerintah Pertamina Asset II, Arie Fahlupi mengatakan, untuk Pertamina sendiri ada lima venue.

"Terdapat beberapa tempat yang disediakan oleh Pertamina, termasuk berenang, sepak takraw, biliard, anak panah dan bola sepak," katanya pada Isnin (09/16/2019) petang ketika dia menjemput krew media untuk melihat taman itu.

Lebih menarik lagi, tempat yang bersebelahan dengan taman permainan kanak-kanak itu dipenuhi oleh masyarakat Prabumulih pada sebelah petang.

Arie menambah, sebuah taman permainan di mana terdapat 15 kemudahan bermain kanak-kanak yang hanya dibina selama 3 bulan diminta oleh pelawat untuk sentiasa menjaga alam sekitar bersih.

Dan pengunjung diminta untuk tidak merosakkan kemudahan taman permainan dan juga sentiasa menjaga ketenteraman dan keselamatan dengan taman permainan.

"Terima kasih kepada penghujung yang telah menjaga kebersihan dan kemudahan taman permainan. Tetapi masih terdapat beberapa pengunjung yang tidak peduli. Kami menyesali bahawa masih ramai pengunjung yang tidak peduli dengan kebersihan persekitaran taman permainan. Telah dilihat bahawa masih terdapat orang-orang yang berkumpul walaupun tong sampah telah disediakan. Malah pelawat malaysia meletak kenderaan dua roda di kawasan trek jogging, walaupun tempat letak kereta telah disediakan, "jelasnya.

Masih berkata Arie Fahlupi menjelaskan, kemudian ia akan mengadakan sosialisasi rayuan kepada pelawat untuk menjadi lebih mesra alam. Oleh kerana jika taman permainan ini bersih dan selamat, ia akan menjadi selesa untuk digunakan sehingga bila-bila masa.

"Kemudian akan ada keselamatan yang akan menjaga keselamatan taman permainan. Peniaga tidak akan dibenarkan memasuki, sementara pelawat boleh membawa makanan mereka sendiri. Dengan syarat bahawa selepas makan, sampah akan dikumpulkan dan dilupuskan di ruang yang disediakan, "katanya.

Arie juga berharap taman permainan ini dapat memberi manfaat kepada semua komuniti Prabumulih dan anak-anak mereka, terutama sebagai cara bermain dan bersantai jogging untuk masyarakat sambil menonton anak-anak mereka.

Sementara itu, Edi (32), seorang penduduk Sukaraja ketika mengundang anak-anak dan isteri untuk melawat Pertamina Asset II playground, berkata taman permainan itu merupakan destinasi pelancongan baru kerana ia berada di kawasan Pertamina yang sejuk dan selesa dan jauh dari bunyi kenderaan.

"Di sini kita dapat mengajar anak-anak kita kepentingan sukan. Selain kemasukan percuma atau percuma. Sebagai pelawat, kami bersedia mematuhi peraturan yang diberikan oleh Pertamina mengenai menjaga kebersihan dan tidak merosakkan kemudahan permainan, "katanya.

Senada Erik (35), seorang penduduk Kampung Pangkul, menambah bahawa dia sengaja datang menjemput isterinya dan anak-anaknya ke taman permainan Pertamina kerana tempatnya bagus dan sekali lagi di Facebook media sosial.

"Ya, biasanya kita berada di Prabujaya tetapi sekarang ada tempat yang lebih baik dan kemudahan bermain sangat lengkap. Jadi taman milik Pertamina ini sangat dikunjungi pada sore hari. Kami sangat berterima kasih kepada Pertamina, "katanya.

sumber: waspadanews.com

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel