KOMENTAR DI BAGIAN BAWAH SEKALI

Warga Gelumbang Di Tangkap Karena Membakar LahanPolis Sektor MUARA ENIM-Gelumbang, yang diketuai oleh Ketua Polis Gelumbang, AKP Priyatno SH SIk, menahan suspek dari pembakaran hutan dan tanah, Selasa (10/15).

Menurut data yang dikumpulkan oleh polisi, identitas suspek adalah, Hermin (57), penduduk Kampung Alai, Kabupaten Lembak, Kabupaten Muara Enim.

Suspek tersebut dijamin oleh Pasukan Opsnal Sektor Polis Gelumbang kerana membuka lahan taman dengan membakar, lahan yang dibakar sekitar 1.5 hektar.

Penangkapan suspek bermula dengan maklumat dari masyarakat bahawa salah satu orang telah membersihkan tanah dengan membakar.

Selepas mendapat maklumat daripada ketua polis komuniti, Gelumbang AKP Priyatno SH SIk mengarahkan Unit Penyiasatan Jenayah Nasda Junaidi MH bersama-sama dengan anggota Penyiasatan Jenayah ke lokasi tersebut.

Sebaik tiba di anggota Polis Gelumbang mendapati pelaku yang berada di ladang perladangan membuka tanah kebun 3/4 hektar dengan sengaja membakar tanah itu.

Apabila penangkapan itu ditemui, didapati bahawa 1 helai ringan gas digunakan oleh pelaku untuk membakar tanah itu.

Dari hasil soal siasat pegawai polis, para pelaku mengakui bahawa mereka telah membakar tanah itu.

Ketua Polis Muara Enim AKBP Afner Juono SH Sik MH yang ditemani oleh Kepala Polisi Gelombang AKP Priyatno SH SIk melalui Unit Penyelidikan Kriminal Balai Pola Muara Enim AKP Dwi Satya Arian Sik MH mengesahkan penangkapan para pelaku kebakaran hutan dan tanah.

"Kami telah memperoleh penjenayah Karhutla di Balai Polis Gelumbang, dari tangan pelaku kami, kami berjaya mendapatkan pisau parang dan 1 gas ringan yang digunakan oleh pelaku untuk membakar," katanya pada hari Khamis (10/17/2019).

Pelaku didakwa dengan pasal 108 Jo Pasal 69 ayat (1) huruf h Undang-undang RI No.32 tahun 2009 tentang PPLH dan atau Pasal 108 UU RI Nomor 39 Tahun 2014 tentang Perkebunan dan / atau Pasal 187 Kuhp "Setiap orang dilarang melakukan pembersihan tanah dengan cara membakar dan atau mana-mana ahli perniagaan perladangan yang membuka dan / atau menguruskan tanah dengan membakar dan atau dengan sengaja menyebabkan api ".
BAGIKAN SEGERA WhatsApp

Post a Comment