Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Warga Kota Prabumulih Mengeluh Ada Warung Tuak Samping MasjidPenduduk Jalan Kerinci, Kecamatan Muara Dua, Kecamatan Prabumulih Timur telah melegakan kebelakangan ini.

Sebabnya, terdapat gerai tuak yang telah lama menjalankan perniagaannya di sekitar Masjid Ansorullah.

Setiap malam, maklumat akhbar ini dikumpulkan dari penduduk setempat, ramai orang minum arak untuk mabuk di gerai sehingga larut malam.

Ardi, salah seorang penduduk yang dibincangkan akhbar ini tidak menolaknya. Beliau memberitahu, permulaan kewujudan gerai-gerai ini hanyalah gerai makanan biasa sahaja.

"Bagaimanapun, kemudian ia dibuat menjadi gerai menjual arak sawit. Ampir setiap malam, gerai tuak penuh dengan peminum sehingga awal pagi, "katanya kepada krew media, Rabu (2/10).

Maklumat yang dikumpulkan tuak boleh diperoleh, sengaja dibeli dari Palembang. Untuk dijual oleh pemilik gerai kepada pelanggannya, sekurang-kurangnya sebanyak wain dibeli.

"Bukan hanya tempat minum arak, gerai juga disyaki sebagai tempat membeli dan menjual dadah," jelasnya.

Pak De, penduduk lain juga tidak menolak, jika aktiviti gerai tuak sangat mengganggu dan mengganggu. Selain itu, ia terletak kira-kira 40 meter dari masjid.

"Kami berharap kedai kelapa sawit akan ditutup tidak lama lagi. Takut, boleh mencetuskan jenayah. Lebih-lebih lagi, pelanggan minum hingga larut malam, "jelasnya.

Dianggap sebagai tempat pengedaran dadah, dia jelas tidak tahu. "Pada malam-malam yang sering sesak di gerai, banyak orang minum arak. Betul, "katanya.

Secara berasingan, Ketua Polis Prabumulih, AKBP I Wayan Sudarmaya SH SIk MH menjelaskan, akan menyelidiki terlebih dahulu.

Beliau menyebutkan, penempatan Timsus Tantura untuk melawat gerai wain telah mengganggu masyarakat sekitarnya.

"Terima kasih atas maklumat ini, kami akan semak terlebih dahulu. Kebenaran maklumat itu, kami dapati Timsus Tantura untuk menyemaknya, "kata Wayan, ucapannya yang biasa.

Dia masih berkata, jika ia benar-benar berlaku. Khususnya, selalunya sebagai lokasi untuk minum arak dan transaksi dadah. "Kami tidak teragak-agak untuk menikmatinya mengikut penalti dan peraturan yang dikenakan," katanya.