Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Ibu Muda Ini Karena Takut Melahirkan Akhirnya Lompat Dari Lantai 5 Rumah SakitSeorang wanita hamil meninggal dunia secara tragis selepas melompat dari tingkat kelima sebuah hospital di Yulin, Wilayah Shaanxi, China.

Laman AsiaOne dilancarkan, seorang wanita bernama Ma Rongrong didakwa tertekan kerana hospital mencadangkan sebutan Caesarean, tetapi keluarganya meminta doktor untuk membantu dia melahirkan secara normal.

Mengikut maklumat hospital dalam satu kenyataan pada Ahad, 3 September 2017, Ma Rongrong dijangka melahirkan pada 30 Ogos.

Sementara menunggu penghantaran, wanita berusia 26 tahun itu dimasukkan ke Hospital Pertama Yulin.

Pemeriksaan perubatan menunjukkan bahawa kepala bayi tidak normal sehingga berisiko untuk melahirkan secara semula jadi.

Doktor menasihati keluarganya untuk melahirkan Caesar, tetapi keluarganya enggan. Mereka masih menandatangani dokumen hospital yang menyatakan bahawa Cik Ma akan melahirkan secara normal.

Terjun dari Lantai Kelima

Ma dipindahkan ke bilik buruh pada 31 Ogos, tetapi masuk dan keluar dari bilik beberapa kali disebabkan oleh komplikasi.

Dia meminta suaminya membenarkan doktor melakukan seksyen Caesarean. Doktor dan jururawatnya juga menasihati suaminya untuk melakukan perkara yang sama. Tetapi semua permintaan ditolak.

Ma menjadi kawalan emosi dan hilang kerana dia tidak tahan sakit ketika dia hendak melahirkan, dia kemudian melompat keluar dari jendela kelima hospital itu hari itu dan meninggal dunia di tempat kejadian.

Kata suami


Walau bagaimanapun, semua kenyataan dalam kenyataan hospital ditolak oleh suami Ma, Yan Zhuangzhuang.

Yan berkata isterinya keluar dari bilik penghantaran pada 31 Ogos jam 6 pagi. Ma meminta Yan untuk membenarkan operasi Caesarean yang segera diluluskan oleh suaminya.

"Sebenarnya, setelah memeriksa keadaan isteriku, doktor berkata dia akan melahirkan anak tidak lama lagi dan tidak ada keperluan untuk sebatan cesarean," kata Yan dalam satu kenyataan.

Selepas lebih daripada satu jam keluarga Ma berhujah dengan doktor, seorang jururawat keluar dari bilik penyampaian dan berkata bahawa wanita itu telah hilang.

Yan kemudian melihat isterinya telah ditarik dan diletakkan di atas tandu.

Kes Caesar di China

Menurut Huashang Daily, Ma jatuh dari tingkat kelima wad rawat jalan sekitar pukul 8 malam pada 31 Ogos dan meninggal dunia selepas usaha penyelamatan yang tidak berjaya.

Pada masa ini pihak polis telah menolak dakwaan kecuaian oleh pihak hospital.

Seksyen Caesarea popular di China beberapa tahun yang lalu.

Pada Februari 2010, laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO menunjukkan bahawa kelahiran oleh bahagian Caesarea menyumbang 46 peratus daripada semua kelahiran pada tahun 2007 dan 2008 di China.

Angka ini jauh lebih tinggi daripada had 15 peratus yang dicadangkan oleh WHO.