9 Tips Penyelenggaraan Untuk Mengembangkan Kehidupan Kereta Anda

Post a Comment


9 Tips Penyelenggaraan Untuk Mengembangkan Kehidupan Kereta Anda


Mempunyai program penyelenggaraan asas untuk kenderaan anda adalah penting untuk memastikan kereta anda berfungsi dengan cekap untuk waktu yang lama. Dalam masa-masa ekonomi yang sukar, kebanyakan orang cuba untuk memanfaatkan semua pembelian mereka. Automobil adalah salah satu pembelian terbesar yang akan dibuat oleh orang ramai dan adalah penting untuk menjaga kenderaan anda untuk memastikan ia bertahan selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, ia menjadi semakin sukar bagi mekanik yang dilakukan sendiri untuk menjaga penjagaan kereta hari ini dengan sewajarnya. Kereta abad ke dua puluh satu adalah mesin rumit yang masalahnya sukar untuk didiagnosis dan diperbaiki. Ia telah menjadi mustahil untuk purata mekanik halaman belakang untuk menjaga kenderaan dalam keadaan berjalan yang optimum.

Terdapat beberapa perkara penting yang boleh anda lakukan untuk memastikan kenderaan berjalan dengan lancar selama anda memilikinya. Langkah pertama ialah mencari dan mengenali mekanik yang dipercayai dan kompeten di kawasan anda. Mempunyai seseorang yang anda percayai, yang mempunyai reputasi yang baik, dan harga yang berpatutan seperti memiliki doktor keluarga yang dipercayai. Sebaik sahaja anda telah menemui mekanik yang baik, berikut adalah beberapa pemeriksaan biasa yang penting untuk kesihatan kenderaan anda.

1.) Setiap kali anda mengisi tangki anda, semak tahap minyak anda. Minyak adalah nadi kenderaan anda dan memeriksa secara tetap akan memastikan bahawa ia tidak pernah jatuh di bawah paras yang betul.

2.) Setiap 3000 batu anda harus menukar minyak anda dan periksa tali pinggang, hos, dan cecair anda (brek, stereng kuasa, dan penghantaran).

3.) Setiap dua tahun, anda perlu memeriksa mesin penyejuk enjin anda, palam pencucuh, penapis bahan api, penapis udara, dan semua cecair dan hos.

4.) Sebagai tambahan kepada pemeriksaan biasa ini, adalah penting untuk membaca manual pemilik anda dan ikuti garis panduan asas dan pemeriksaan dan garis panduan penyelenggaraan yang digariskan oleh pengilang.

Asas-asas keselamatan kenderaan termasuk kesedaran tentang beberapa komponen penting dalam sebuah kereta. Memeriksa komponen penting secara berkala akan memastikan bahawa anda dapat melihat masalah dengan cepat dan boleh membetulkannya sebelum mereka menjadi isu yang lebih besar (dan lebih mahal).

5.) Tayar. Pastikan mereka terus melambung ke tekanan yang betul. Semak kedalaman tapak dan cari sebarang pakaian yang tidak sekata. Tayar ganti anda juga perlu diperiksa sesekali.

6.) Lampu. Setiap bulan atau lebih, anda perlu berjalan di sekitar kereta pada waktu malam dan memastikan semua lampu, termasuk isyarat putaran dan flasher kecemasan, berfungsi dengan betul. Anda mungkin memerlukan bantuan untuk memeriksa brek dan menyandarkan lampu.

7.) Brakes. Apabila berhenti, perhatikan apa-apa peluang dalam merasakan brek. Juga dengar apa-apa bunyi.

8.) Penggantungan dan kemudi. Semasa memandu, jika anda melihat kelonggaran atau mendengar apa-apa kerincingan, dapatkan kereta anda dengan segera.

9.) Lampu Amaran. Sekiranya ada sebarang lampu amaran, cari apa yang dimaksud dengan segera dengan membaca manual pemilik. Anda sepatutnya mempunyai mekanik anda menyemak sebarang masalah yang ditunjukkan oleh lampu amaran.
BAGIKAN SEGERA WhatsApp

SARAN DARI KAMI

Post a Comment