Finlandia berencana menjual 50 juta porsi makanan yang terbuat dari campuran listrik

Post a Comment


Syarikat Finland merancang untuk menjual 50 juta makanan dari campuran elektrik, air dan udara.

Solar Foods, nama syarikat itu, merancang untuk menjual produk makanan unik ini di pasar raya dalam tempoh dua tahun akan datang.

Disebut oleh The Guardian pada hari Sabtu (06/29/2019), Solar Foods juga bekerjasama dengan Agensi Angkasa Eropah untuk membekalkan makanan untuk angkasawan yang berada di misi ke Marikh.

Kerjasama itu dilakukan, menurut Solar Food, selepas ia berjaya merancang suatu kaedah untuk menghasilkan produk protein yang berat, dan rasa seperti tepung gandum dengan harga 5 euro (bersamaan dengan Rp 80.400) per kilogram.

Syarikat yang berpusat di Helsinki, yang dibantu oleh penyelidikan dari Pusat Penelitian Teknikal VTT Finland dan Lappeenranta University of Technology, akan mengajukan permohonan kepada Uni Eropa untuk membelikan makanan baru pada akhir tahun ini, sebelum memulai produksi komersial pada 2021 mendatang.

Serbuk yang dikenali sebagai Solein boleh diberi tekstur melalui percetakan tiga dimensi (3D), atau ditambah kepada hidangan dan produk makanan sebagai bahan.

Ini dihasilkan melalui proses yang serupa dengan pembuatan bir.

Mikroba hidup dimasukkan ke dalam cecair dan diberi makan dengan karbon dioksida dan gelembung hidrogen, yang kemudian dilepaskan dari air melalui aplikasi elektrik.

Penggunaan mikrob adalah untuk membentuk protein, yang kemudian dikeringkan sebagai serbuk.

Dr Pasi Vainikka, ketua eksekutif permulaan teknologi yang berkaitan, berkata syarikat itu telah menghasilkan cara neutral karbon untuk menghasilkan sumber protein semulajadi, tanpa membazirkan tanah atau air.

Pra-kejuruteraan di loji berskala besar baru sahaja bermula, tambahnya.

"Ini jenis makanan yang baru, sejenis protein baru, berbeza dengan semua makanan di pasaran hari ini - dalam cara ia dihasilkan - kerana ia tidak memerlukan pertanian atau akuakultur," katanya.

Vainikka berkata beliau tidak mengharapkan produknya, yang mana beliau menggambarkan sebagai protein yang paling mesra alam di dunia, untuk mencabar petani dalam dua dekad akan datang.

Tetapi ia adalah "panen baru untuk rakyat," kerana tiga perempat kalori total dunia berasal dari 12 tumbuhan dan lima spesies haiwan.

Satu perempat daripada jejak karbon dunia disebabkan oleh pengeluaran makanan, namun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan bahawa perlu ada kenaikan 50-70 peratus bahan makanan pada pertengahan abad ini.

Separuh daripada tanah yang boleh dihuni di dunia digunakan untuk pertanian dan saintis mendakwa tangkapan teratas untuk industri perikanan, dari segi kecekapan, adalah 20 tahun yang lalu.

Vainikka berkata serbuk itu boleh menjadi "ramuan seperti ramuan dalam makanan", atau mungkin untuk "membuat serbuk menjadi serat yang menyerupai daging atau roti".
BAGIKAN SEGERA WhatsApp

SARAN DARI KAMI

Post a Comment