Harga Rp 1,9 Juta Canon Rilis Kamera Inspic TermurahCanon mengeluarkan kamera instan pertama yang dikenali sebagai siri Inspic. Terdapat dua kamera yang dibawa oleh Canon dalam siri ini, iaitu Inspic S dan Inspic C

Pengurus Bahagian Kanan PT Datascrip Sintra Wong berkata, Canon melancarkan kamera segera kerana ia menyaksikan perkembangan dunia fotografi dengan pantas. Beliau menimbang, fotografi bukan hanya milik jurugambar, tetapi juga kepunyaan semua orang.

"Potret fotografi tidak dapat dipisahkan dari kehidupan sehari-hari, setiap hari orang mengambil gambar. Nah, dari kemajuan trend fotografi terdapat satu perkara yang terlepas, iaitu percetakan foto. Sebenarnya orang ramai mencetak foto," kata Sintra ketika melancarkan siri Inspic di Jakarta, Rabu (24/7) melaporkan Liputan6.com.

Sintra berkata, percetakan foto memberikan keupayaan untuk memberikan keseronokan visual dan keintiman yang lebih kuat daripada hanya melihat foto pada telefon pintar. Atas sebab ini, Canon membentangkan kamera instan siri Inspic, terutama untuk kanak-kanak kecil. Matlamatnya adalah bahawa orang muda boleh mengambil gambar, mencetak dan berkongsi cetakan kepada orang lain.

Sementara itu, Pengurus Pemasaran Kanan Bahagian Produk Komunikasi Image Canon PT Datascrip Angeline Ivone berkata, Inspic diambil dari perkataan inspirasi gambar atau foto yang memberi inspirasi.

Seri Inspic pada asalnya dikeluarkan pada awal tahun 2019. Tetapi pada masa itu Canon baru menyampaikan mesin percetakan segera - yang dipanggil Inspic P - yang hanya boleh mencetak foto dari telefon pintar, tetapi tidak menjadi kamera."Dua keluarga baru dalam keluarga Inspic adalah Inspic C (kamera) yang digunakan untuk memotret dan mencetak foto langsung dan Inspic S (supreme) yang mempunyai keupayaan gabungan untuk mengambil gambar dan mencetak foto dari telefon pintar," kata Ivone.

Angel menjelaskan, dari segi saiz dan keupayaan, Inspic S dan C mempunyai perbezaan.

Inspic C, kata Angel, agak tebal dan tidak dilengkapi dengan sambungan ke telefon pintar. Di samping itu, resolusi kamera Inspic C lebih kecil, iaitu 5MP. Inspic C mempunyai tiga warna iaitu Bumble Bee Yellow, Bubble Gum Pink dan Blue Seaside.

Walaupun Inspic S mempunyai ciri yang lebih lengkap. Selain mengambil gambar, kamera ini juga boleh mencetak foto dengan sambungan telefon pintar. Resolusi kamera juga lebih tinggi pada 8MP.

"Inspic S lebih tipis, mempunyai cincin untuk cahaya dengan maksimum 8 lampu, supaya foto selfie lebih bersinar," kata Angel.Angel juga berkata, kedua-dua kamera, kedua-dua Inspic C dan Inspic S mempunyai butang dengan kemampuan untuk mencetak foto yang sama berulang kali. Oleh itu, pengguna tidak perlu bergaya dan mengambil foto lagi untuk mengambil dua gambar yang sama.

Untuk saiz pengguna foto yang dicetak boleh memilih dua saiz yang berbeza, iaitu 2x2 inci atau 2x3 inci. Kedua-dua kamera segera ini dilengkapi dengan ruang storan microSD dengan kapasiti maksimum 256GB.

Untuk maklumat anda, dapat mencetak foto dengan serta-merta, kamera ini dilengkapi dengan slot untuk kertas stiker foto.

Canon menyediakan kertas foto 2x3 inci Zink Photo Paper jenis ZP-2030-20. Kertas foto ini dijual 20 buah satu per satu dengan harga Rp 160 ribu.

Uniknya, pengguna tidak mencetak foto menggunakan dakwat kerana Canon menggunakan teknologi Zink Zero Ink yang menukar haba ke warna bercetak.

Mengenai harga, kamera Inspic C berharga Rp 1.9 juta. Sedangkan Inspic S berharga Rp 2,5 juta.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel