Inilah dia 4 kekurangan hp xiaomi Black Shark 2

Post a Comment

Kelemahan Xiaomi Black Shark 2


Walaupun ia kelihatan sangat "WAH" tetapi Xiaomi Black Shark 2 ternyata ia masih mempunyai beberapa kelemahan yang perlu dipertimbangkan.

1. Skrin maksimum 60Hz Framerates


 Penggunaan panel AMOLED di Xiaomi Black Shark 2 mesti diiktiraf sebagai peningkatan. Tetapi ia mesti diakui bahawa terdapat juga kekurangan skrin yang ditawarkan oleh Xiaomi Black Shark 2. Salah satunya ialah framerate yang ditawarkan hanya mencapai 60Hz. Bandingkan ini dengan telefon permainan lain yang menawarkan framerate yang lebih baik seperti Razer Phone 2. Telefon ini menawarkan framerate sehingga 120GHz. Dengan framerate yang tinggi, pengalaman permainan akan lebih lancar dan lebih lancar. Walaupun framerat 60Hz sebenarnya tidak terlalu buruk. Di samping itu, skrin di Xiaomi Black Shark 2 mempunyai kecerahan yang kurang. Dari spesifikasi, tahap kecerahan skrin pada telefon bimbit ini ialah 430 nits. Seperti yang dinyatakan oleh AndroidAuthority, jika Xiaomi Black Shark 2 mempunyai kecerahan yang tidak terlalu baik. Sebagai perbandingan, Razer Phone 3 mempunyai tahap kecerahan 580 nits. Sudah tentu ini adalah "kerja rumah" untuk pengeluar Xiaomi Black Shark. Selain itu, penggunaan resolusi Full HD menjadikan paparan skrin telefon bimbit ini tidak terlalu tajam. Tetapi dilaporkan, HP ini akan mengeluarkan versi Quad HD.


2. Kamera biasa sahaja


 Xiaomi Black Shark menawarkan dua kamera belakang. Kamera pertama ialah 12 MP yang menyokong PDAF dwi pixel. Kamera kedua ialah 20 MP yang menyokong autofocus dan 2x zoom optik. Daripada spesifikasi, kedua-dua kamera kelihatan menjanjikan. Tetapi, mari kita lihat pada hasil contoh tangkapan kamera ini di bawah. Penangkapan kamera Xiaomi Black Shark 2 tidak boleh dikatakan istimewa. Hasilnya cenderung biasa. Adalah wajar untuk ingat bahawa telefon bimbit ini adalah telefon permainan. Tetapi sudah tentu kini telefon pintar sentiasa tidak bebas dengan sokongan kamera yang baik, terutama Xiaomi Black Shark 2 dilengkapi dengan Snapdragon 855 chipset yang kebetulan mempunyai ISP yang baik. Penangkapan kamera belakang Xiaomi Black Shark 2 memang tidak istimewa. Seperti yang dinyatakan oleh Tomsguide, kamera di Xiaomi Black Shark 2 tidak sempurna walaupun terdapat peningkatan dalam kualiti. AndroidAuthority menyatakan bahawa kamera yang diambil dari Xiaomi Black Shark 2 adalah biasa-biasa saja. Walau bagaimanapun, kualiti lebih tajam daripada yang diharapkan. Perkara yang sama didedahkan oleh Trustredreviews, yang menyatakan bahawa hasil kamera HP ini adalah baik, ia tidak sepadan dengan telefon bimbit lain yang memberi tumpuan kepada fotografi. Trustredreviews bahkan menyatakan bahawa tangkapan kamera belakang dari HP ini cenderung sama dengan Samsung Galaxy S9 Plus. Hasilnya adalah tepat dan tajam tetapi tidak mempunyai perincian yang baik. Apa yang patut dipuji dari kamera Xiaomi Black Shark 2 ialah kamera hadapan. Kamera depan HP ini membawa kamera 20 MP. Dan ramai yang memuji kualiti kamera depan Xiaomi Black Shark 2. Memandangkan, Xiaomi Black Shark 2 adalah permainan mudah alih, sebenarnya agak munasabah jika dari sisi kamera, telefon ini tidak begitu mengagumkan. Tetapi sebagai HP kelas atas, tentunya ada banyak yang mengharapkan lebih banyak dengan kualiti kamera dari telefon bimbit ini.


3. Tiada Jack Audio 3.5mm


Xiaomi Black Shark 2 sudah menggunakan port USB Type-C. Malangnya, seperti telefon bimbit moden yang lain, telefon bimbit ini menghapuskan bicu audio. Iaitu, tidak ada port 3.5mm di telefon bimbit ini. Ini jelas kelemahannya sendiri memandangkan tidak beberapa orang masih memerlukan pelabuhan ini. Selain itu bermain permainan menggunakan alat dengar berwayar lebih seronok. Rupa-rupanya, perkembangan ketiadaan bicu audio pada pengguna terpaksa HP untuk beralih ke menggunakan alat dengar wayarles.

4. Badan Bongsor


 Badan pepejal dengan logam di Xiaomi Black Shark 2 memberikan pengaruh pada berat HP ini. Beratnya mencapai 208 gram. Ini menjadikan Xiaomi Black Shark 2 merasa sedikit berat. Terutamanya kerana telefon bimbit ini menggunakan banyak casings logam pada tubuhnya. Menurut Android Authority, berat beratnya menjadikan telefon ini berasa tidak selesa jika dipertahankan terlalu lama. Oleh itu, penggunaan pengawal sangat disyorkan untuk dapat bermain permainan di telefon bimbit ini dengan lebih selesa.
BAGIKAN SEGERA WhatsApp

SARAN DARI KAMI

Post a Comment