Perkembangan teknologi masa kini memiliki pengaruh besar pada segala bidang

Post a Comment


Perkembangan teknologi hari ini mempunyai pengaruh yang besar terhadap semua bidang, salah satunya adalah sumbangan membina hubungan kerjasama dunia seperti One Belt One Road (OBOR). Oleh itu, Program Pengajian Sarjana Teknologi Pengurusan Institut Teknologi (ITS) Ten Universiti Sains Chongqing (MMT) dengan Universiti Chongqing mengkaji semula OBOR menerusi kuliah tetamu yang diadakan pada hari Khamis (4/4) di Auditorium MMT.

Dengan adanya OBOR, pembukaan laluan perdagangan dunia akan lebih luas, terutama bagi negara-negara di Asia dan Eropah. Oleh itu, keperluan infrastruktur adalah salah satu perkara yang penting untuk menjadikannya berlaku. Dalam era moden hari ini, penggunaan peralatan teknologi adalah keperluan asas.

Salah satu contoh penggunaan teknologi moden yang digunakan secara meluas adalah Internet of Things (IoT) dan Pengenalan Frekuensi Radio (RFID). "Ia boleh dikatakan bahawa RFID dan IoT adalah kunci atau asas kemajuan teknologi yang dapat menyokong permulaan OBOR ini," kata Eksekutif Universiti Chongqing, Prof. Ming K Lim BEng (Hons) PhD FIoC CMIL.

Kewujudan teknologi ini sangat membantu pembangunan di dunia perindustrian dengan ketara. Penggunaannya juga boleh dilakukan dari proses pengeluaran untuk pengedaran. Sehingga boleh terdapat pelbagai peralatan khas yang merupakan hasil dari mengembangkan teknologi ini, seperti robot industri dan percetakan 3D.

Di samping kegunaan ini, kemajuan teknologi juga menghadapi cabaran sendiri dalam permohonannya kepada OBOR. Antaranya ialah keadaan ekonomi, teknologi itu sendiri, dan juga sistem sosial yang ada, adalah beberapa perkara yang mesti dihadapi. Oleh itu, strategi pembangunan yang didorong oleh inovasi diperlukan untuk dapat menjawab cabaran dan peluang dalam bentuk pasaran besar.

"Satu contoh trend pembangunan yang boleh dilakukan ialah senario aplikasi secara beransur-ansur yang meluas ke beberapa bidang dan pelbagai aplikasi yang dapat merangsang kemunculan syarikat-syarikat gergasi kecil," kata Dr Rui Chen, penyampai di kuliah tetamu.
BAGIKAN SEGERA WhatsApp

SARAN DARI KAMI

Post a Comment