Rilis Laptop Seri ThinkBook Terbaru Lenovo Menghadirkan Laptop kerenLenovo baru-baru ini memperkenalkan jenama sub-komputer riba bespoke terkini untuk pasaran Indonesia. Kali ini, komputer riba dengan siri ThinkBook ditujukan untuk pekerja milenium.

Kehadiran komputer riba ini, menurut Pengurus Besar Negara Lenovo Indonesia, Budi Janto, tidak dapat dipisahkan dari penyelidikan yang telah dilakukan oleh Lenovo dalam dua tahun terakhir.

"Hasil penyelidikan kami memperlihatkan bahawa 60 peratus pekerja adalah milenium dan komputer riba merupakan alat penting," kata Budi pada sidang akhbar di Jakarta, Senin (7/22).

Oleh itu, ThinkBook hadir bukan sahaja dengan reka bentuk licin, tetapi mempunyai prestasi yang unggul. Budi berkata bahawa kedua-duanya adalah beberapa faktor peranti yang biasanya diperlukan oleh pekerja milenium.

"Bukan itu sahaja, generasi milenium juga mahu peranti yang boleh digunakan untuk bekerjasama, ini juga boleh dilakukan oleh ThinBook," kata Budi.

Lenovo 4P SMB Indonesia, Inti Harsono berkata dua model ThinBook, iaitu 13s dan 14s, bukan sahaja mempunyai reka bentuk yang bergaya. Kerana, Lenovo juga termasuk ciri-ciri keselamatan yang optimum.

"Banyak milenium yang kini berfungsi di luar pejabat dan menggunakan Wi-Fi awam, oleh itu, kami melengkapkan komputer riba ini dengan ciri keselamatan yang mencukupi," kata Inti.

Salah satu ciri keselamatan yang disertakan oleh Lenovo ialah pengimbas cap jari dengan chipTPM untuk memastikan keselamatannya.

Bukan itu sahaja, Lenovo juga memanfaatkan ciri ThinkShield untuk pengguna yang ingin menutup webcam lebih fleksibel.Kedua model ThinkBook ini menggunakan pemproses Intel Core generasi kelapan. Varian 13 inci dilengkapi dengan 4GB RAM dan 128GB memori SSD, manakala varian 14 inci mempunyai 8GB RAM dan 256GB memori SSD.

Pengimbas cap jari pada komputer riba ini juga berfungsi sebagai butang kuasa. Lenovo merenung ciri audio yang lebih baik dengan sokongan Dolby dari Harman.

Untuk menambah sokongan untuk ciri-ciri yang ada, Lenovo menyertakan kunci panas Skype yang membolehkan pengguna menyambung secara langsung dengan Skype Business.

Papan Kekunci Thinkbook juga dilengkapi dengan ciri tahan limpahan supaya ia dapat memegang cecair sehingga 60cc. Kedua-dua model ini mempunyai ciri RapidCharge untuk mempercepatkan proses pengecasan.

Di Indonesia, Lenovo menjual ThinkBook 13 dengan harga mulai dari Rp 16 juta dan tersedia pada bulan Ogos 2019. Sementara varian 14 akan tersedia pada September 2019 dengan harga yang lebih tinggi.

Program prapesan komputer riba ini telah dijalankan di beberapa rakan kongsi e-dagang Lenovo, seperti Lazada, Blibli, JD.ID, Shopee, dan Bhinneka. Lenovo panggilan komputer riba ini boleh menyokong garnations sehingga lima tahun.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel