Seputar Teknologi Pangan Di Indonesia Saat Ini

Post a Comment


Berminat menyumbang dalam bidang pemprosesan produk pertanian dan makanan? Jika ya, anda mesti mempertimbangkan jabatan Teknologi Makanan untuk belajar kemudian. Anda boleh mengatakan, Teknologi Makanan adalah turunan Jabatan Pertanian.

Dalam Teknologi Makanan, anda akan mempelajari seluk beluk pertanian, pemakanan, kepada pelbagai jenis teknik pemprosesan makanan untuk memastikan bahawa makanan yang diproses dapat memenuhi standard pemakanan yang tepat untuk pengguna.

Prospek kerjaya untuk graduan Teknologi Makanan juga menjanjikan pemprosesan makanan dan industri masakan. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jurusan Teknologi Makanan, lihat perbincangan penuh di bawah.

Tinjauan jurusan Teknologi Makanan


Jabatan Teknologi Makanan di luar negeri dikenali sebagai Teknologi Makanan atau Makanan-Tek. Bidang kajian ini mula-mula dikenali apabila ahli sains Loius Pasteur berjaya mencari teknik pemprosesan susu yang kini dikenal sebagai pasteurisasi. Dalam era moden ini, Teknologi Makanan semakin berkembang dan melahirkan pelbagai jenis produk makanan yang diandalkan oleh berjuta-juta orang di seluruh dunia, contohnya produk-produk teabags, susu pekat manis, gula pasir, dan bubur segera.

Seperti namanya, anda mungkin meneka bahawa Teknologi Makanan berkait rapat dengan teknik dan aplikasi teknologi terkini yang berkaitan dengan pemprosesan makanan. Walaupun nama itu mempunyai lampiran terhadap teknologi perkataan, anda juga akan mengenali semua seluk-beluk sains makanan, dari segi biologi, fizikal, hingga aspek kimia. Ketiga-tiga perkara ini juga termasuk kajian mengenai pemisahan, memproses produk pertanian, memelihara, menggunakan makanan dengan selamat dan bersih, hingga ke bidang distribusi produk makanan.

Oleh kerana skopnya yang luas, anda akan bertemu lagi dengan subjek sains seperti fizik, biologi, kimia, dan subjek derivatif dari tiga bidang sains seperti biokimia, mikrobiologi, dan kejuruteraan makanan. Pada dasarnya, semasa mempelajari Teknologi Makanan, anda mempunyai kewajipan untuk memastikan produk pertanian yang diproses menjadi produk makanan mesti memenuhi piawaian pemakanan dan kebersihan untuk kegunaan awam.

Mengapa memilih Teknologi Makanan?


Industri makanan dan kuliner yang sentiasa berkembang dan tidak pernah menjadi peminat kesepian boleh menjadi alasan yang menarik untuk mempertimbangkan Teknologi Makanan sebagai program pengajian yang dipilih. Berdasarkan permintaan pasaran dan kepakaran yang dimiliki oleh graduan Teknologi Makanan, anda boleh mendapat kerjaya cemerlang. Selain daripada yang disebutkan sebelumnya, masih ada beberapa sebab lain mengapa anda harus mempertimbangkan Teknologi Makanan sebagai kolej utama kemudian, seperti:

Dengan pengetahuan yang diperoleh, anda boleh menyumbang untuk mewujudkan keselamatan makanan yang stabil untuk negara
Makanan adalah salah satu keperluan asas manusia. Pengetahuan mendalam tentang makanan dan pelbagai teknik pemprosesan tentu dapat membawa anda untuk menyumbang kepada keselamatan makanan di tanah air kita. Sebagai contoh, anda boleh melakukan penyelidikan mengenai kepelbagaian makanan supaya orang di kawasan yang mempunyai kesuburan tanah rendah tidak perlu bergantung kepada satu jenis tumbuhan atau makanan sebagai makanan ruji mereka.

Anda boleh mempelajari pelbagai cabang sains yang berkaitan dengan pemprosesan makanan
Sebelum ini, disebutkan bahawa pembelajaran Teknologi Makanan melibatkan pelbagai cabang sains. Anda bukan sahaja boleh mendapatkan teori mengenai pemakanan makanan atau kandungan kimia yang terdapat dalam produk pertanian. Anda juga boleh segera melaksanakan pengetahuan ini dengan mengamalkan pemprosesan, pemprosesan, dan memelihara makanan.

Boleh menjadi ahli pemakanan dan pakar makanan sekaligus
Anda akan mengkaji pemakanan dan pertanian jika anda memilih program pembelajaran Teknologi Makanan. Jadi, anda boleh mengatakan, anda boleh mendapatkan pengetahuan ahli nutrisi dan pakar makanan apabila anda lulus kemudian. Ini sudah tentu kerana tumpuan dari jabatan Teknologi Makanan semuanya berkaitan dengan proses pasca panen.

Bagi mereka yang suka bereksperimen dengan makanan, Teknologi Makanan akan menjadi jambatan yang tepat untuk kreativiti anda
Mungkin ramai orang yang berfikir bahawa Jabatan Teknologi Makanan tidak jauh berbeza dengan program Nutrisi Sains atau Program Kuliner. Walaupun ia melibatkan dua bidang sains, Teknologi Makanan mempunyai skop yang lebih luas. Dengan minat dalam pemprosesan makanan dan pengetahuan sains, anda boleh bereksperimen dengan membuat terobosan baru dalam bidang makanan dan pemakanan.

Nah, di jabatan Teknologi Makanan, anda boleh mendapatkan cara untuk menyalurkan kreativiti anda dalam mencipta ciptaan rasa baru dalam produk makanan, sebagai contoh.

Mempunyai modal keusahawanan dalam sektor makanan
Bukan hanya memberi tumpuan kepada bidang sains dan pelaksanaan teknologi dalam produk makanan, program pembelajaran Teknologi Makanan juga menyediakan pelajar dengan pengetahuan tentang pengkomersialan produk supaya graduan dapat menjadi usahawan berkualiti. Anda akan diajar bagaimana pengedaran produk makanan yang betul dan teknik penggunaan yang betul. Siapa tahu, kemudian anda boleh menjadi usahawan industri makanan terkaya di Indonesia.
BAGIKAN SEGERA WhatsApp

SARAN DARI KAMI

Post a Comment