Si jago merah hanguskan Ratusan rumah warga di palembang hari ini

Post a Comment


PALEMBANG - Api besar yang berlaku di Gang Santai, Kampung Ogan Baru, Daerah Kertapati, Palembang, membakar ratusan rumah. Kebakaran dengan cepat menelan sekurang-kurangnya 107 rumah di penempatan padat penduduknya.

Rasa panik, ramai orang segera menyelamatkan diri dan beberapa barang berharga daripada senyuman "Si Jago Merah". Dari data interim yang dikumpulkan oleh Intens.news sehingga petang ini, terdapat sekurang-kurangnya 131 keluarga atau 532 orang kehilangan tempat tinggal.

Kebakaran yang berlaku di Jalan Ki Kemas Rindo ditemui oleh penduduk kira-kira jam 10 pagi WIB pagi ini, Rabu (07/10/2019). Alasannya ialah letupan dapur gas dari salah satu rumah penduduk. Api baru boleh dipadamkan pada pukul 12.00 WIB oleh Pasukan Perkhidmatan Bomba.

Pasukan Tindak Balas Kecemasan ACT South Sumatera ACT sudah berada di lokasi untuk membantu mengosongkan mangsa dan harta sejak petang ini. Diwa, salah seorang kakitangan yang berada di lokasi itu sejak tengah hari berkata, api menyasarkan 4 RT sekaligus.

"Ia berlaku begitu pantas. Lokasi api adalah kira-kira 100 meter dari jalan masuk utama. Lokasi agak masuk ke dalam, "katanya.


Beliau juga mendedahkan, setakat ini tiada dapur awam dan khemah pelarian yang terdapat di tempat kejadian. "Pemadaman juga baru selesai. Walaupun begitu, pada hari ini kami juga menubuhkan pos bantuan utama ACT di RT 26, "kata Diwa.

Pengurus Cabang ACT Ardiansyah, ACT, berkata Pasukan Respon Kecemasan ACT akan membuka pos bantuan di lokasi untuk membantu meringankan bantuan bagi korban kebakaran di empat RT Ogan Baru Kertapati, Palembang.

"Bantuan seperti makanan langsung, pakaian, selimut, tuala, sandal, lampin, tuala wanita sangat diperlukan oleh rakyat pada masa ini," kata Ardi.
BAGIKAN SEGERA WhatsApp

SARAN DARI KAMI

Post a Comment