Teknologi Xiaomi telah menjadikannya Bersinar Di Global Fortune 500 pada tahun 2019Xiaomi telah menjadikannya ke dalam senarai Global Fortune 500 pada tahun 2019. Ini adalah kali pertama syarikat itu berada dalam senarai sejak ia ditubuhkan sembilan tahun yang lalu.

Syarikat China ini menjadi syarikat termuda dalam senarai dan mencatatkan pendapatan sebanyak USD 26 juta atau sekitar Rp 389 trilion.

Syarikat itu menduduki ranking ke-468. Bukan itu sahaja, Xiaomi berjaya menjadi ketujuh dalam kategori perkhidmatan internet dan runcit.

"Dalam masa sembilan tahun, Xiaomi berjaya menduduki senarai Fortune 500 Global. Pencapaian penting ini tidak dapat dipisahkan daripada sokongan tanpa henti semua pengguna Mi Fans dan Xiaomi," kata Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi dan pengasas Lei Jun dalam kenyataan rasmi yang diterima Pada hari Selasa (7/23/2019).

Menurut Lei Jun, sepanjang tahun lalu, pihaknya telah membuat perubahan dan penambahbaikan penting kepada strategi teras, struktur pengurusan, penyelidikan dan pembangunan teknologi syarikat, barisan produk, termasuk pembangunan jenama.

"Langkah ini telah mendorong Xiaomi untuk terus bersinar, walaupun di tengah-tengah persaingan sengit di pasaran domestik dan antarabangsa. Menurut falsafah Xiaomi, kami tetap komited untuk mempersembahkan produk-produk yang luar biasa dan inovatif dengan harga jualan sebenar," kata Lei Jun.

Untuk maklumat anda, Xiaomi juga menduduki tempat ke-53 dalam senarai Fortune 500 untuk rantau China yang dikeluarkan pada bulan Jun 2019. Berdasarkan IDC, sejak Mac 2019, Xiaomi juga menjadi jenama telefon pintar terbaik ke-4 di dunia berdasarkan jumlah penghantaran.

Terdahulu, Xiaomi mengumumkan peranti yang boleh dipakai Mi Band 4 awal bulan ini. Syarikat itu juga mengumumkan pencapaian jualan untuk lapan hari pertama ketersediaan.

Xiaomi Mi Band 4 dilaporkan menjual lebih daripada satu juta untuk lapan hari pertama ketersediaan di pasaran.

Laporan Xiaomi pernah menghantar lebih daripada 5 ribu unit sejam. Pencapaian ini adalah penghantaran terpantas yang pernah dibuat oleh syarikat.

Jualan gelang pintar diadakan di beberapa negara lain pada 26 Jun, 2019. Alat ini akan dijual di Eropah dengan nama Mi Smart Band 4.

Bagi harga jualan, Xiaomi Mi Band 4 berharga USD 21, manakala varian NFC boleh membuat bayaran secara wayarles untuk USD 30. Mi Store di Sepanyol dan Itali akan menjual peranti ini untuk 35 euro.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel