Tidak Mau Kirim Produk Huawei FedEx Dilaporkan Pihak HuaweiKeputusan Amerika Syarikat yang termasuk Huawei dalam daftar hitam perdagangan masih ekor panjang. Kali ini, pihak berkuasa China mendakwa pembekal logistik dari FedEx Amerika Syarikat melanggar peraturan.

Diketahui dari CNBC pada hari Sabtu (7/27/2019), FedEx dilaporkan secara sengaja tidak menghantar barang dari Huawei kepada penerimanya. Maklumat ini mula-mula diketahui dari laporan Xinhua beberapa waktu lalu.

Menurut pihak berkuasa China, FedEx diketahui memiliki lebih daripada 100 produk dari Huawei. Walau bagaimanapun, FedEx menafikan dakwaan itu dan berkata pembatalan itu disebabkan oleh masalah operasi.

"Di tengah-tengah siasatan, arahan menunjukkan FedEx melanggar peraturan," kata pihak berkuasa China. Walaupun dituduh secara sengaja menghalang penghantaran barangan Huawei, FedEx sendiri tidak mengulas.

Sebelum ini, FedEx dilaporkan tidak meneruskan proses penghantaran barang selepas mendapati bahawa pakejnya adalah telefon pintar Huawei. Pada masa itu, FedEx sendiri memohon maaf segera untuk pembatalan itu.

Sila ambil perhatian, kerajaan Amerika Syarikat sendiri dilaporkan tidak menolak kemungkinan untuk kembali menjalankan perniagaan dengan Huawei. Kerajaan dikatakan bersetuju dengan lesen untuk menyokong rancangan itu.

Pelesenan itu merupakan usaha baru oleh Presiden AS Donald Trump untuk mengurangkan sekatan terhadap Huawei. Keputusan itu dikeluarkan apabila ia disahkan tidak ada ancaman kepada keselamatan negara.

Selain laporan itu, Huawei dilaporkan membantu Korea Utara membina dan mengekalkan rangkaian selular komersial.

Mengutuk Washington Post pada hari Selasa (7/23/2019), Huawei bekerjasama dengan sebuah syarikat milik negara, Teknologi Maklumat Panda Antarabangsa.

Perkongsian itu, menurut sumber Huawei dan dokumen dalaman yang diterima oleh Washington Post, telah berlangsung selama sekurang-kurangnya lapan tahun dan mengendalikan sejumlah projek di Korea Utara.

Laporan ini menimbulkan persoalan sama ada Huawei melanggar peraturan kawalan eksport Amerika kerana Huawei membantu Korea Utara dengan peranti yang komponennya menggunakan teknologi Amerika.

Mei 2019 Huawei disenaraihitamkan di Amerika atas sebab keselamatan negara. Ini memberi impak kepada pengharaman untuk beberapa syarikat Amerika untuk menjual komponen kepada Huawei tanpa izin khas.

Tetapi pada bulan Jun 2019 Donald Trump berkata, syarikat Amerika boleh meneruskan penjualan komponen kepada Huawei.

Mengenai laporan perkongsian ini dengan Korea Utara, Huawei tidak mengulas banyak, tetapi hanya berkata "tidak ada kegiatan perniagaan" di Korea Utara.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel