Gara Gara Nanya Kapan Nikah Ari Di Bacok Hingga Tewas Oleh TemannyaPersoalan ketika perkawinan ekor panjang, seorang pria dapat memiliki hati untuk mencubit jirannya
Persoalan tentang bagaimana untuk berkahwin adalah salah satu soalan yang boleh menjadi sangat sensitif bagi sesetengah orang. Terdapat juga kes pada awal tahun ini di mana seorang lelaki mencekik leher jirannya sehingga dia meninggal dunia hanya kerana dia diminta ketika hendak menikah.

Kes yang serupa juga berlaku sekali lagi, berita tragis datang dari seorang lelaki di Minahasa yang boleh memotong kepala jirannya hanya kerana dia ditanya ketika anaknya telah menikah. Lelaki itu mendakwa emosi dan tersinggung dengan persoalan yang ditimbulkan oleh jirannya.

1. Bermula daripada perbualan biasa

Pelakon AM (52) mengejek Ari (47) dengan menggunakan parang untuk membuat rakan sekerjanya yang kedua-duanya bekerja sebagai petani mati.

Insiden ini bermula dari AM yang datang ke rumah Ari untuk membeli jenis tikus dicelup minuman keras. Pada mulanya mereka mempunyai perbualan yang mesra seperti kawan. Tetapi tiba-tiba AM marah apabila Ari meminta anaknya untuk menikah memandangkan teman lelaki lelaki itu sudah hamil.

Soalan Ari pendengaran, AM adalah emosi untuk bertengkar dengan Ari. AM tersinggung untuk membuli mangsa agar tidak campur tangan dalam urusan keluarganya.

"Jangan campur tangan, ini perniagaan keluarga saya," kata AM seperti yang dipetik oleh Tribunnews.

Selepas hujah di rumah Ari, AM terus pulang ke rumah supaya perjuangan tidak berterusan.


2. Mangsa tidak menerima pelaku berbohong

Selepas penjenayah kembali ke rumah mereka, maka konflik ini berterusan. Ari datang ke rumah pelaku kerana dia merasa sakit yang dibuli oleh AM. Malah pertengkaran menjadi sangat sengit sehingga kepala desa terpaksa campur tangan untuk memecah kedua-duanya.

Tetapi peristiwa tragis itu semakin tidak dapat dielakkan apabila AM mengambil parang dan membebaskannya kepada mangsa. Pucuk itu dilanggar di kepala kiri mangsa dan segera bergegas ke Pusat Kesihatan Komuniti Ratahan.

Keadaan mangsa sangat kritikal dan terpaksa dipindahkan ke Hospital Daerah Noongan Langoan. Tetapi kehidupan mangsa tidak dapat diselamatkan sehingga nafas terakhirnya pada 01.30 WITA (5/19).

Pelaku telah melarikan diri setelah melakukan tindakan ganasnya. Tetapi polis berjaya mengamankan pelaku dan kini harus bertanggungjawab terhadap tindakan mereka sebelum undang-undang.

Melaporkan dari Tribunnews.com, suspek telah diancam dengan pasal 328 Kanun Pidana tentang pembunuhan dan pasal 351 ayat 3 KUHP tentang penganiayaan berat.

"Suspek AM, alias Aswin, menyiksa mangsa dengan parang dengan memotong mangsa dengan kepala di sebelah kiri." Kata ketua polis Ronny.

Banyak kes serupa telah berlaku hanya kerana meminta "apabila perkahwinan" dianggap remeh tetapi kesannya boleh panjang. Bagi sesetengah orang soalan itu terdengar menjengkelkan.

Mudah-mudahan kes seperti yang di atas boleh menjadi pengajaran bagi kita semua, soalan-soalan yang sensitif perlu ditanya dengan empati bukan hanya satu lelucon atau bibir.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel