4 Cara Alami dan Ampuh Basmi Serangga di Rumah Tanpa InsektisidaSetiap individu akan mahu tempat yang bersih dan sihat, seperti bebas dari serangga. Nah, apabila 'tetamu tidak dijemput' (serangga), ia pasti akan mengganggu anda, bukan?

Oleh itu, pelbagai kaedah digunakan untuk menghalau serangga di rumah. Biasanya perkara yang paling sering digunakan ialah semburan racun serangga atau serangga. Walau bagaimanapun, bahan kimia dalam penyembur serangga boleh mencipta risiko untuk kesihatan.

Tetapi sebenarnya, terdapat bahan semula jadi yang dijamin berkesan dalam membasmi serangga di rumah. Apa yang anda ingin tahu? Berikutan kajiannya seperti yang dilaporkan oleh Brightside, Jumaat (12/20/2019).

1. Lemon atau Minyak Peppermint
Walaupun tidak berkesan sebagai picaridin biasa, minyak pati buatan sendiri (peppermint dan minyak lemon) mempunyai kesan anti nyamuk, semut dan serangga lain.

Kunci untuk berjaya menangkis serangga dengan minyak penting ialah anda perlu memohon semburan setiap jam dan mesti mempunyai minyak dengan kepekatan sekurang-kurangnya 10% dan sehingga 50%.

2. Membakar Tanaman Seperti Eucalyptus
Menggunakan api untuk menakutkan haiwan atau serangga adalah satu teknik yang telah digunakan untuk masa yang lama. Api unggun besar tidak semestinya diperlukan atau diperlukan di rumah, tetapi sebenarnya asap yang dihasilkan berfungsi sebagai penghalau yang berkesan, bergantung pada apa yang anda bakar.

Kajian ini menunjukkan bagaimana pelbagai asap tumbuhan, termasuk kayu putih, boleh menjadi penghilang serangga.

3. Tanaman Tomato
Daun tomato secara semula jadi mengandungi bahan yang dipanggil IBI 246, yang berfungsi sebagai penghalau nyamuk dan kutu. Kajian ini menunjukkan bahawa ia adalah berkesan sebagai DEET (nyamuk nyamuk), tetapi tanpa merosakkan alam sekitar atau kesihatan anda.

4. Campurkan Chili, Bawang Putih dan Air Sabun
Semburan cili digunakan sebagai penolak serangga yang berkesan. Tetapi anda mesti berhati-hati untuk tidak menggunakannya untuk apa-apa yang boleh dimakan dan untuk mengelakkan sentuhan dengan mata dan tangan anda.

Anda juga boleh menggabungkannya dengan bawang putih dan sabun kecil.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel